Alvart. Cuina d'un jove cuiner amb talent.

Alvart
Aribau, 141
08036 - Barcelona

Tel. 934 305 758
www.alvart.es
info@alvart.es



Vaig anar el mateix dia que al xef d'aquest restaurant li donaven el Premi Nacional a Millor Cuiner Jove de Catalunya per part de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (de la que penso va ser també finalista a l'anterior o anteriors edicions...). I ara que hi penso, és possible que fos per aquest motiu que no el veies per la sala en acabar, doncs sembla ser pel que he llegit a altres blocs, que és un fet habitual en el seu restaurant (i em sembla perfecte, eh?), tot i que tampoc em fixo gaire ni valoro aquest fet. 

Situat al barri de l'Antiga Esquerra de l'Eixample, prolífic en bons restaurants i amb una dura competència per tant, és un petit i estret local amb una reduïda capacitat (crec recordar que poc més d'una dotzena de taules...) de decoració moderna i minimalista. 

Ofereix una carta curta, a més de dos menús degustació diferents (Essència i Caràcter) i un menú de migdia de dimarts a divendres, que és el que vam fer i que està format per un entrant, un principal i unes postres a escollir d'entre quatre de cadascuna d'aquestes categories, per uns més que correctes 23,50 € (IVA, servei de pa i una beguda inclosa). 

Per acompanyar el menú, vaig triar un Bàrbara Forés El Quintà 2012, una garnatxa blanca de la D.O. Terra Alta, que amb la mica de fusta que té, acompanya perfectament tot un àpat sense despentinar-se.

Mentre esperàvem, ens van portar un petit aperitiu de musclo sobre una base cruixent de comí i mascarpone.  

Cruixent de comí, mascarpone i musclo


I els entrants van ser un ou cuit a baixa temperatura amb crema de coliflor, que tot i no ser la meva elecció va ser el plat que em vaig acabar menjant, doncs l'acompanyant d'aquell dia és una mica tiquismiquis amb el menjar... :-) 

Ou a baixa temperatura amb crema de coliflor


I una escalivada sobre una espectacular base de coca i mozzarella, amb germinats i unes gotes d'alfàbrega. El poc que vaig poder tastar (la capa de dalt bàsicament...) em va donar una lleugera idea del sabor del conjunt del plat. 


Coca de verdures



I com a principals, un arròs de sepionets espectacular (i ració generosa), que vaig poder tastar una micona. 

Arròs de sepionets



I la meva tria que va ser una papada de porc amb un cremós de ceps, d'un gran nivell de cuina. I amb verduretes... 

Papada de porc amb cremós de ceps



I molt recomanables també les postres... Un fondant de xocolata amb gelat de fava tonka (sembla estar de moda últimament aquest producte) per la meva jove acompanyant...

Fondant de xocolata i gelat de fava tonka



I un esponja de festucs amb gelat de gerds per a mi. Curiosa la textura aquesta de les esponges que de fet, tampoc he arribat a intentar reproduir però que penso té moltes possibilitats a la cuina. Si més no, més que els aires i escumes tan adrianitzats en els últims anys... 

Esponja de festucs amb gelat de gerds


I el compte, sense enganys tal com anuncien, va ser de 69,50 € amb el vi (23,50 € per cap del menú migdia). 



En general, la sensació que em va quedar va ser molt positiva pel que fa a la cuina i al servei, però amb un petit "problema" o incident amb una de les taules veïnes... Sé que és complicat, però penso que un establiment d'aquesta mena (intimista i avantguardista) ha de cuidar una mica més als clients, fent veure als que es passin una mica de voltes que poden molestar a la resta de la sala. Aquell dia hi havia un grup de gent del Barça (jugadors?... ni fava... ja em perdonareu però podria tenir al costat al mateix Mesi i no m'adonaria...) que bé per l'excés d'alcohol o bé pels nivells de testosterona dels personatges en qüestió, estaven més explícitament comunicatius del que podria semblar correcte en un local com aquest. Va ser l'únic punt que em va fer marxar abans d'hora i demanar el compte sense cafè per escapar del soroll d'aquella maleïda taula. No puc entendre que s'hagi de cridar quan la persona amb qui vols parlar està a menys d'un metre de la teva boca. Potser és que m'estic fent més intolerant amb l'edat... 


Tret d'això, un lloc que per cuina i servei penso que ha de ser conegut i val la pena almenys una visita per comprovar el seu gran nivell culinari. 


diumenge, 29 de gener del 2017
Posted by Jordi Castaño

Hisop. Segueix amb un gran nivell.

Hisop
Passatge Marimon, 9 
08021 - Barcelona 

Tel. 932 413 233

www.hisop.com
hisop@hisop.com 




Fa ja uns quinze anys que està funcionant (i molt bé) aquest restaurant a Barcelona, del qual personalment havia gaudit amb anterioritat en alguna ocasió, però ara feia temps que no el visitava... massa...

Aquest cop, amb els companys dels 3(o+) a Taula vam anar plegats per primer cop, doncs per separat cadascun de nosaltres ja havia estat, coincidint tots tres en les valoracions i sensacions positives del restaurant, que des de l'any 2010 compta amb una estrella Michelin.

Es tracta d'un modern (en el seu dia, fins i tot trencador) local upper amb capacitat per uns, calculo, quaranta comensals, de línies i disseny modern i minimalista, en el qual la fusta pren un paper destacat aportant calidesa, i destacant també les taules senzillament decorades amb una rosa, copes de fi cristall i un punt de llum, que ja ens mostren i deixen intuir com serà la cuina d'Oriol Ivern. 

La carta, que canvien quatre cops a l'any coincidint amb les estacions, ens porta per un recorregut per una cuina catalana contemporània, dividint la mateixa en entrants, carns, peixos i postres. Compte també amb un menú de migdia i un menú degustació, que va ser l'opció escollida aquell dia pel nostre grup, en el qual va haver-hi alguns canvis en funció de les nostres preferències i gustos.  



Pel que fa al detall dels plats escollits (només diré que van brillar a gran nivell el plat de llengua de vedella amb sepions i cacauets i el moll amb maionesa de mol·lusc), el que vàrem pagar i les sensacions generals que ens va provocar, ho podreu llegir a la crònica detallada que de la visita hem fet a la web dels 3(o+) a Taula 






Un restaurant a recomanar a ulls clucs, tant per la seva cuina com per l'excel·lència del seu servei, i del qual estàs ben segur que no et faran quedar mai malament. 

diumenge, 22 de gener del 2017
Posted by Jordi Castaño

La Taverna de Can Roca. Encara millor amb el traspàs.

La Taverna de Can Roca
Carrer Gran de Sant Andreu, 209
08030 - Barcelona

Tel.  933 465 701




Després del canvi de propietari i del traspàs del negoci en mans del cuiner de Can Piqué (a Montcada), hem anat un parell de cops a aquesta taverna del barri de Sant Andreu de Barcelona, la primera tot just produir-se el traspàs i aquesta última amb els 3(o+) a Taula (5 aquell dia...) després de la reforma integral que han fet amb l'antic bareto que era abans. I no ho dic pas en to despectiu com podreu comprovar si llegiu la meva crònica d'aquella etapa a Can Roca. Una altra joia amagada.

Després de la reforma, que podríem qualificar més bé com de rentat a fons, doncs continua amb el mateix esperit que tenia abans de casa de menjars de barri, s'ha millorat molt la sala, però per sobre de tot, la cuina, dotant-la d'eines més modernes i sofisticades amb les que donar una altra finalització als plats clàssics que en aquest restaurant s'han servit i menjat tota la vida. 

Disposen d'una completa carta que permet escollir entre una dotzena de primers i uns altres tants de segons, a part de les recomanacions del dia. 

Segueixen reformant poc a poc el local, ja que prové d'una antiga casa d'hostes que és un laberint d'estances i passadissos en els quals pensen anar ubicant diferents sales i apartats privats (fins i tot algun amb sortida a pati exterior). 






Pel que fa a la cuina, als plats escollits, i al que vàrem pagar i les sensacions generals que ens va provocar, ho podreu llegir a la crònica detallada que de la visita vàrem fer, a la web dels 3(o+) a Taula 






Un d'aquells estranys locals que tot i el seu aspecte exterior que no convida potser a entrar, és una gran casa de menjars a on dinar extraordinàriament bé a la ciutat de Barcelona. 

diumenge, 8 de gener del 2017
Posted by Jordi Castaño

Els millors plats del 2016


Tal com vaig començar a fer l'any passat amb el post Els millors plats del 2015 i que podeu revisar clicant a sobre, torno a fer el mateix amb els millors del 2016 que tot just fa un dia ha acabat... 

Segurament em deixaré més d'un doncs, encara que no ho creieu, no fotografio tots els plats quan vaig als restaurants. Hi ha ocasions en què, bé per plaer, bé per negocis, no toca fer fotografies als plats i has d'estar per feina... :-). Especialment recordo un plat del Louis 1856 que no tinc publicat, de peus de porc sense feina farcits de, si no recordo malament, lletons i bolets, per fer palmes amb les orelles... 

Tenen cabuda en aquest post, tant els que m'han sorprès per l'elaboració i resultat final, com els que ho han fet per la frescor i qualitat del producte. Podreu veure que hi han plats destacats que no tenen res d'especial, però que en canvi són per si mateixos tota una declaració d'intencions per la seva qualitat.

I avui, poca cosa més a dir, que la setmana ha estat força moguda i no tinc gaire més temps per escriure. Si voleu veure la publicació corresponent a cadascun dels plats destacats, només heu de clicar al nom del mateix al peu de foto i se us obrirà en una nova finestra.

Sashimi de seitons al Majide

Sardines en saor del Bacaro

Arròs de senyoret amb peix de llotja al minut o qualsevol altre arròs a La Mar Salada

Cap i pota amb rovellons a la Bodega Sepúlveda


Tempura de Sant Pere amb salsa thai al Topik

Lletons de vedella amb nyoquis de llimona a la barra del Coure

Tatin de ceba de Figueres amb stracciatella de burrata a Due Spaghi

Cruixent de pop de Muros amb escuma de patata, còdium i allada al Arume

Sashimi de toro amb wasabi al 9 de la Borriana

Gunkan de garoines a 99 Sushi Bar

Arròs de muntanya amb pollastre i ceps al Xerta

Onglet a Bardeni

Papada de porc amb cremós de ceps al Alvart


diumenge, 1 de gener del 2017
Posted by Jordi Castaño

Gresca. Un dels tops de Barcelona.

GRESCA  

Provença, 230 
08036 - BARCELONA
  
Tel.: 934 516 193  
www.gresca.net  



En aquesta nova sortida dels 3(o+) a Taula vam anar a un restaurant del qual tots tres coincidim en la seva valoració, doncs ja havíem estat abans per separat. Situat a l'Eixample Dret de Barcelona, es tracta d'un local amb poc més de mitja dotzena de taules, que ha sigut recentment reformat, afegint un local anexe convertint-lo en una forma d'U en la que tenim a una banda el Gresca de tota la vida, i a l'altre El Gresca Bar, més informal i amb plats més de picoteo, amb l'inconvenient de no admetre reserves. 

Podeu llegir la crònica que del mateix Gresca vaig fer, fa tot just un any, si cliqueu aquí. Ja avanço que el menjar no va tenir cap fisura i que va ser com sempre de gran qualitat, però crec que han perdut amb l'eliminació d'una de les cartes més sorprenents que mai havia vist en un restaurant, amb una secció dedicada als menuts (i no em refereixo pas als petits de la casa...). Ara només disposen de dos menús de degustació (un de llarg i un de curt) i el menú de migdia, que va ser precisament l'escollit aquell dia per nosaltres. 



I com sempre, si voleu saber quins van ser els plats escollits, així com el que vàrem pagar i les sensacions generals que ens va provocar, ho podreu llegir a la crònica detallada que de la visita vàrem fer, a la web dels 3(o+) a Taula 






Tot i el detall de no poder anar a la carta, crec que continua sent un dels millors llocs de Barcelona a on convidar o recomanar sense por a quedar malament. 

diumenge, 25 de desembre del 2016
Posted by Jordi Castaño

Nakashita. Japo notable al Born.

Nakashita
Rec Comtal, 15
08003 - Barcelona

Tel.  932 955 378 

www.nakashitabcn.com
info@nakashitabcn.com




Anava amb cert recel i por aquell vespre, bàsicament perquè no coneixia el lloc al qual em portaven... Només tenia la referència que era un restaurant japonès a prop de l'Arc de Triomf, però patia molt per si em portaven a un d'aquells woks pòtols amb cinta giratòria (désolé...). A més, per fer-me patir una mica més, anàvem sense reserva (que és quelcom bàsic per mi) i sense saber ni tan sols si era obert... Afortunadament era obert, i al veure el local ja em vaig adonar d'entrada que no es tractava d'un vulgar asiàtic, i així vaig tenir la possibilitat de poder conèixer un altre japonès de nivell (a la cuina bàsicament, però no avancem la història...). 

Es tracta d'un local molt petit del rotllo izakaya, amb una barra quadrada amb tamborets excessivament junts i mitja dotzena escassa de taules amb capacitat per a dos comensals. Això fa que si vas a hores de màxima afluència i amb la mala sort de trobar-te públic sorollós, puguis acabar desitjant sortir per potes. Aquella nit no va ser pas el cas, ja que entràrem a quarts de nou i va trigar una mica a omplir-se i el públic semblava prou tranquil. Quan vàrem marxar, per cert, el local ja estava al cent per cent d'ocupació (barra inclosa) i això que era un diumenge al vespre... 

Compta també amb una petita terrassa al carrer, que al ser de poc trànsit de cotxes, imagino que es deu estar prou bé quan fa bon temps, sent preferible en qualsevol cas a la petita sala interior. Fins i tot amb el fred que feia aquell vespre, també era quasi plena en sortir. 

El que es pot veure a la fotografia és tot l'espai de sala del restaurant. Com s'intueix, a la que comencen a arribar clients i es van intentant acomodar, poden donar-se situacions incòmodes per la falta total d'espai per on bellugar-te a l'hora de trobar acomodació. Tant és així, que un parell de cops vàrem haver d'apartar plats de la nostra taula perquè no els arrosseguessin els clients amb els seus abrics... 

Façana restaurant

Pel que fa a la carta, és la clàssica que trobem als restaurants japonesos, a on trobarem a banda de les especialitats, els coneguts hosomakis, uramakis, futomakis, gunkan, sashimi, nigiris i similars.

Ens vam decidir per una de les especialitats, el soft-shell crab (que vindria a ser un cranc de closca tova) que tot i estar molt bé de sabor, particularment el vaig trobar massa oliós, a l'igual que l'hòstia que feia les funcions de plat. Res a veure amb el tastat al seu dia al desaparegut Icho de l'Illa, què és d'aquells que et queden retinguts a la memòria.

Soft-shell crab


De fora carta, vam demanar un assortiment de sashimi de peix blau, amb verat, bonítol, sorell i moll de roca amb ikura. Tots de gran frescor i a gran nivell, amb l'únic però de trobar alguna desagradable escata a les peces de moll de roca (res que sigui d'excessiva gravetat, però que estranya una mica en un restaurant japonès...), que per una altra banda, va ser el tall que més em va agradar.    

Sashimi mix de peix blau


Uns excel·lents nigiris d'anguila... 

Nigiri unagi


I per acabar, una recomanació de la noia que ens va atendre. Un Sake Nakashita: rotlle fi d'arròs, salmó, formatge Philadelphia amb tàrtar de salmó, salsa unagi i sèsam. Molt bo també. 

Sake Nakashita


Els preus de cadascun dels plats els podreu veure (més o menys) a la seva web, on també destaca l'apartat Online on poder fer comandes per recollir o bé que t'ho portin a casa. Pel que fa a la carta de vins, em va sorprendre positivament tractant-se d'un restaurant japonès d'estil izakaya, doncs es pot trobar més d'una referència de casa nostra, tant de negres com de blancs. Lògicament, compten també amb cerveses (locals i japoneses) i sakes per acompanyar els menjars. L'elecció finalment va recaure en el blanc Amic del celler Clos d'Agon. Un Empordà molt correcte i a un preu prou equilibrat pel que ofereix. 

El preu finalment no va arribar als 40 € per cap, amb cafès i sense postres (tampoc és un apartat en el qual destaquin gaire aquests restaurants...). Preu correcte pel àpat que vam fer.



En resum: Notable alt pel que fa al menjar tant per la bona qualitat del producte com per la presentació del mateix (i per extensió de la seva cuina, encara que els plats que vam tastar, no van ser precisament gaire elaborats...), servei atent i eficient, que tot i no interactuar en la nostra llengua, bé que l'entenien, i sala molt justeta que en determinades circumstàncies de concentració de gent, pot arribar a ser deficient.


diumenge, 18 de desembre del 2016
Posted by Jordi Castaño

La Mar Salada

La Mar Salada
Passeig Joan de Borbó, 58-59
08003 - Barcelona

Tel. 932 212 127 / 932 211 015

www.lamarsalada.cat



Primera sortida dels 3(o+) a Taula a la qual va fallar un dels components del trident, convertint-se per un dia en un 2(no+) a Taula (désolé...). Aquest cop, a La Mar Salada. Un restaurant al barri de La Barceloneta, tria del sènior del grup, amb una ampla i assolellada terrassa i dues sales en dos nivells al seu interior (recomanable el menjador a la part superior que és on ens van reservar la taula). 

Tot i haver-hi estat ja tots tres, de tant en tant també intentem anar a llocs que, encara que coneguts, tenen el nostre reconeixement i admiració. I aquest és el cas d'aquest que portem avui... 

Vaig publicar-lo el primer cop que vaig ser allà, farà més de quatre anys i que si teniu interès podeu llegir aquí (de quan encara no m'atrevia a escriure els posts en la meva llengua, i que quan els llegeixo ara, em fan una mica de vergonyeta, però els deixo perquè penso que no ens hem de penedir de tots els nostres actes... o potser si...). A part, els altres cops que he estat, sempre he tingut sensacions positives, encara que fins ara no els hagi tornat a publicar. 

La idea a l'hora de fer la tria dels plats, inicialment era l'habitual, però aquest cop, seguint les indicacions del cap de sala, vam fer un mix entre carta i menú, escollint algun dels entrants i principals tant de l'apartat carta com dels que indicaven en el menú. Menú per cert que fa molt assequible i fàcil la visita a un dels millor restaurants d'aquest barrí marítim. Per 18 €, tens la possibilitat de triar entre un ampli ventall tant d'entrants com de segons (5 opcions de cadascun d'ells, és una manera de facilitar molt l'elecció i encert del menú). 



Com sempre, si voleu saber quins van ser els plats escollits (ja us avanço que aquest cop no van haver-hi calamars... ;-)), així com el que vàrem pagar i les sensacions generals que ens va provocar, ho podreu llegir a la crònica detallada que de la visita vàrem fer, a la web dels 3(o+) a Taula 






Penso que ara com ara, és complicat trobar un lloc millor a La Barceloneta on menjar un bon arròs amb unes vistes privilegiades al port i un servei amable i eficient que fan de la teva, una agradable vetllada.

diumenge, 11 de desembre del 2016
Posted by Jordi Castaño

Cera 23. El bon pare de l'Arume.

Cera 23
Carrer de la Cera, 23
08001 - Barcelona

Tel. 934 420 808

www.cera23.com
reservas@cera23.com



Fa només fa uns pocs mesos, vaig tenir l'oportunitat i el plaer de tastar la cuina d'aquesta bona gent en el seu restaurant principal, l'Arume del que podeu llegir la crònica si cliqueu al nom d'aquest. 

Aquest cop, després de la presentació de la Guia de Vins de Catalunya d'enguany al Liceu de Barcelona, vàrem anar a tastar la cuina d'aquests tres amics gallecs i que va ser el primer dels tres locals que ja tenen a la nostra ciutat (posteriorment a l'Arume, van obrir un nou local al costat de la Plaça Reial més dedicada al rotllo coctels & drinks & picoteo i olé, anomenat Viana). 

Com per exigències de compromisos de part meva (quins ous que tinc també...) vàrem reservar d'hora (13:30), i ens trobarem amb un local totalment buit en el que l'única reserva era la nostra. Hem de tenir en compte que era un dilluns migdia i amb pluja, data de no gaire afluència a restaurants de casa nostre i menys amb aquestes condicions meteorològiques. Per ser fidels a la realitat, he de dir que anàvem una mica condicionats per les opinions poc favorables que del lloc ens havia deixat caure el component femení dels 3(o+) a Taula, que aquell dia no es va apuntar a la festa, i que comentava que era un local angoixant i atapeït en horaris i dates més normals... i que no va ser precisament el cas aquell migdia... 

Entrada




Local perfectament definit dins de les tendències d'una metròpolis com la nostre, amb mobiliari campi qui pugui (no hi han dues cadires iguals), absència d'estovalles a taula i hipsterisme controlat a la sala, ens trobem amb una carta calcada en quant disseny i similar quant a contingut a la que trobem al germà gran de la saga...  


Carta

Com sempre, tot i que no anàvem els habituals del 3(o+) a Taula i havent substituït per força major la part femenina del comando, vàrem aplicar la mateixa fórmula de compartir uns entrants (que fossin de fàcil compartir, no ens passes com amb el gaspatxo de la Bellvitja...) que van ser un carpaccio de presa ibèrica amb tomàquet, ametlles i maionesa de kimchi, un pop de la ria de Muros estil "a feira", i uns llagostins en tempura amb salsa de mango al mirin. Els dos primers de gran nivell, mentre que l'últim, personalment a mi, no em va acabar de fer el pes el gust dolç en uns llagostins als quals penso els hi escau més un toc picant o de fortor per pujar el sabor... Ara semblarà que sé d'aquestes coses, però és només la meva sincera i humil opinió... I espero que ningú digui ara... "pues habertelo comido sin la salsa...". 


Carpaccio de presa ibèrica


Pop "a feira"


Llagostins en tempura amb salsa de mango


I un segon per a cadascú, amb derecho a roce, si a algú li venia de gust porquejar el plat d'un altre... La meva elecció va passar per uns bons raviolis de foie amb salsa cremosa d'ametlles i codony.


Raviolis de foie


I els altres dos principals van ser un volcà d'arròs negre i marisc amb formatge parmesà i salsa de safrà (s'olorava des de qualsevol lloc de la taula) i unes tallarines amb shitakes, gambes i xistorra. De tots dos van donar bon compte els respectius comensals (no vaig atrevir-me a tastar el d'un d'ells...), destacant i lloant les bones sensacions dels plats. 


Volcà d'arròs negre i marisc


Tallarines amb shitakes, gambes i xistorra


Sense postres, i amb una ampolla d'una bona garnatxa del Montsant i cafès, va sortir per 33,17 € per cap. Curiós detall el de posar al compte el cost per comensal, que si ho havien fet a algun altre lloc, penso que és el primer cop que m'hi fixo. 






En resum: un molt bon i recomanable lloc a on anar a dinar o sopar, però imagino (no puc assegurar-ho per experiència però si per altres comentaris i opinions de gent fiable) que als vespres o migdies de festius i festes de guardar, ha de ser una mica estressant per la proximitat que hi ha entre taules i la no gaire eficient insonorització del local. Aquell dia, nosaltres tres vàrem estar de conya, però dubto molt que sigui la normalitat de funcionament d'aquest restaurant... 

Servei molt correcte i proper i preus d'acord a la qualitat del menjar. Un lloc per tornar-hi sense cap problema, però amb els condicionants abans esmentats. 

diumenge, 4 de desembre del 2016
Posted by Jordi Castaño
Amb la tecnologia de Blogger.

Guia 3(o+)aTaula

Guia 3(o+)aTaula
Feu clic per descarregar-la en PDF

Dites a tenir en compte

"No hi ha amor més sincer que l'amor al menjar" - George Bernard Shaw

"L'amor és tan important com el menjar. Però no alimenta" - Gabriel García Márquez

"No ens reunim al voltant de la taula per menjar, sinó per menjar junts" - Plutarco

"Qui rep als seus amics i no presta cap atenció personal al menjar que ha estat preparat, no mereix tenir amics" - Anthelme Brillat-Savarín

"La vida és allò que passa entre els àpats" - Carlos Rolando

Entrades Populars

Arxiu del Blog

La meva llista de blogs

Total de visualitzacions de pàgina:

Traduir

Seguidors

- Copyright © La cuina de Mindundi -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -