Posted by : Jordi Castaño dissabte, 15 de juny del 2013





Aquest passat dissabte, un bon amic va organitzar un tast de sobrassades comptant d'entrada, amb les dues que més li agraden (la de Jabugo d'Aracena a Huelva i la de Sagàs d'Oriol Rovira a Els Casals) i a les que va afegir tres tipus diferents de les elaborades pel mestre xarcuter Xesc Reina (Poltrú, Bufeta i Ventre) i de les que adjunto les descripcions que ell mateix fa a la seva web:

Poltrú:
En aquest cas la sobrassada té una forma arrugada característica,
que se’n diu forma rissada i que és la forma més tradicional 
i coneguda de les sobrassades.
Els Poltrú però, són més grans, solen pesar dels 2,5 als 4 kg 
i han passat un temps de curació natural d’uns quatre mesos.
Aquest temps de més i aquesta mida més grossa les fa més profundes.

Bufeta:
Cada sobrassada té una forma que la caracteritza i la fa diferent de les altres.
Les Bufetes prenen forma de boia de platja lligada amb cordes creuades al voltant de la peça.
Solen tenir un temps de curació mai inferior de 4 mesos i pesen aproximadament entre 2,5 a 4 Kg.

Ventre: 
És la presentació més gran, ja que pot arribar als 10 kg o més! 
La seva forma irregular la fa encara més espectacular!
Amb un temps de curació natural que va dels 6 mesos i mimant-la molt, als 3 anys, 
es sol consumir la darrera, a vegades un any després de la seva elaboració, 
quan ja s'ha fet la sobrassada de l'any següent.


A més van afegir-se dues més a última hora. Una sobrassada de Son Fortesa, «... reserva de la família, que es fa  només per consum privat amb els porcs negres que es crien a la mateixa finca, i que son alimentats amb figues de figuera i figues de moro. Aquesta sobrassada està feta amb dos parts de magre i una de greix... [sic]»

L'altre que vaig portar jo, va ser molt ben recomanada pel meu cunyat que viu a Ses Illes i que me la va fer arribar des de Porreres i segons paraules seves:

«... Es tracta d’un magnífic exemplar elaborat a Porreres de quasi dos quilets, que està pastada als dies més freds d’hivern i és de la mida "poltrú" i és la millor mida amb diferència per aquesta època de l’any pels mesos de curació. 
Son cordades d’aquesta mena i que prèviament han estat omplertes i cosides en tres fases per madones matanceres, cosidores i budelleres. Tot en un ambient de joia i alegria en el que es criden espontàniament expressions tradicionals "QUE NO RAP" mentre es beu una barreja secreta de licors feta per a l’ocasió i que tothom beu directament de l'ampolla entre botges, ribells, greix i ganivets. QUE NO RAP!!! és un desig que es criden al vent per demanar que la sobrassada d'aquell any no "rapi", que seria un mal que pateix la sobrassada aleatòriament i que afecta al gust... [sic]»

En total, 7 SOBRASSADES 7, que tirant pel baix deurien fer uns 20 quilets de res... El que ve a ser un festival de colesterol (bo, per descomptat) dels de tota la vida... i que poden contemplar-se en tota la seva magnitud a la següent fotografia:

D'esquerra a dreta (i si no recordo malament): Son Fortesa, Els Casals, Ventre de Xesc Reina, Bufeta de Xesc Reina, Poltrú de Porreres, Jabugo d'Aracena i Poltrú de Xesc Reina. 


A continuació es pot veure el detall de cadascuna. 


La més gran era la sobrassada del Ventre de Xesc Reina (crec recordar que feia més de cinc quilos...). I si no vaig errat, divuit mesos de curació.


Xesc Reina - Ventre



La d'Aracena de Huelva com es pot observar era molt untuosa. 

La d'Aracena (Huelva )



Un altre peça de Xesc Reina (crec que era la Bufeta...)

Xesc Reina - Bufeta


La d'Oriol Rovira de Els Casals a Sagàs i que tothom va coincidir en el marcat gust fumat de la mateixa.


Sobrassada d'Oriol Rovira (Els Casals) 


La Poltrú d'en Xesc Reina.

Xesc Reina - Pultrú



La Poltrú de Porreres. 

Sobrassada de Porreres


I la de Son Fortesa sense "crostó"..

Sobrassada de Son Fortesa

I la mateixa, en la seva forma original abans de ser capada...





Tot va ser regat per uns fabulosos caldos que és una llàstima no haver anotat les referències, per que eren d'una gran qualitat.

Després de dos rondes de votacions, va quedar guanyadora la peça gran d'en Xesc Reina (Ventre) i en segon lloc la de Son Fortesa. Però he de dir que qualsevol podia haver estat la guanyadora, ja que eren totes d'una qualitat excepcional. 

Després d'unes increïbles i refrescants safates de fruites per equilibrar



i d'unes boníssimes trufes casolanes,



el tast va fer un gir i va passar a ser de Jack Daniel's. Però això ja és una altre guerra...

Una gran vetllada per recordar, i amb els millors amfitrions. Collonut!!!


{ 2 comentarios... read them below or Comment }

  1. Ostres... aquests amics m'agradaria tenir a mi... :)

    Tampoc es que em pugui queixar del que fan els meus, però aquesta de sobrassades, em sembla molt interessant i original.

    Felicitar-vos per la fita.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment, si que són uns amics ben originals i molt bona gent.

      En canvi jo, el que no he fet mai és una vertical de vins com la que vas muntar tu la passada setmana (jo sempre m'he limitat a fer-les horitzontals...). Espero llegir quelcom a veure si m'empano una mica del tema vins que estic massa verd encara...

      Gràcies per les felicitacions i fins aviat.

      Elimina

Amb la tecnologia de Blogger.

Guia 3(o+)aTaula

Guia 3(o+)aTaula
Feu clic per descarregar-la en PDF

Dites a tenir en compte

"No hi ha amor més sincer que l'amor al menjar" - George Bernard Shaw

"L'amor és tan important com el menjar. Però no alimenta" - Gabriel García Márquez

"No ens reunim al voltant de la taula per menjar, sinó per menjar junts" - Plutarco

"Qui rep als seus amics i no presta cap atenció personal al menjar que ha estat preparat, no mereix tenir amics" - Anthelme Brillat-Savarín

"La vida és allò que passa entre els àpats" - Carlos Rolando

Entrades Populars

Arxiu del Blog

La meva llista de blogs

Total de visualitzacions de pàgina:

Traduir

Seguidors

- Copyright © La cuina de Mindundi -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -