Posted by : Jordi Castaño diumenge, 20 de juliol del 2014

Art en Buff                                            Xesc Reina
Masseva, 59                                           www.sobrassadesxescreina.com
08302 - Mataró

Tel. 938 678 715
http://www.artenbuff.com/


Encara que pugui semblar més el títol d'una pel·lícula d'Almodóvar, aquests van ser els protagonistes d'un esdeveniment per a la presentació en societat de La Felipa, i que venia a ser tant o més important que la coronació d'un altre personatge de nom similar...

L'esdeveniment estava organitzat (perfectament, per cert) per l'empresa Art en Buff i va tenir lloc a una casa anomenada Ca l'Iborra que està a la Riera Can Gener, 24 de Mataró i que podeu visitar tant a la seva web com a la d'Art en Buff i que teniu a la capçalera. Espectacular i gran casa senyorial amb vistes obertes al mar i als conreus del voltant, i que s'ofereix per la celebració de tot tipus d'esdeveniments.

I qui era La Felipa? Doncs una sobrassada amb una criança de 17 mesos i un pes de 22 quilos, tot i que inicialment crec recordar que ens va comentar que el seu pes era bastant superior, però que a mesura que es va secant i curant, va perdent part del seu pes. Com el mateix Xesc Reina (Gran Mestre Xarcuter de Catalunya i Balears i millor persona) i pare de la criatura reconeix, s'ha d'estar una mica tocat del bolet per elaborar aquesta mena de peces i deixar-les curar durant tants mesos, ja que corren el perill que si els hi entra oxigen a l'interior es produeixi una oxidació que afecti visualment a la peça, tot i que no altera gairebé el seu sabor.


La Felipa

Quan vam arribar, vaig haver d'esperar una estona, ja que més que una sobrassada semblava l'Scarlett Johansson per la quantitat de fotògrafs (periodistes i blocaires) que l'estaven retratant.

La Felipa a l'entrada principal de la casa de Ca l'Iborra

Ja un cop a l'interior, deixaven lliure accés a totes les estances de la casa per què els assistents poguessin veure-les i algunes d'elles estaven decorades amb molta gràcia pels productes d'en Xesc Reina.




Només entrar a la casa, ja tenies una de les parades a on oferien ensaïmades planxades de sobrassada i fruita (hi havia amb albercoc, amb préssec i amb pinya). Jo les havia tastat només amb sobrassada, i crec que m'agraden més soles què amb el toc àcid de la fruita.

Entrada principal de la casa des de les escales

Per complimentar i poder pair les viandes amb les quals ens anaven complimentant, van muntar una paradeta (que ja la podien haver posat a l'ombra, pobra gent...) per tastar els vins del celler Orto de la D.O. Montsant i que coneixia d'una anterior visita al Celler de l'Àspic. Els vins que tenien i que vaig tastar, a excepció del dolç, van ser:

- Blanc d'Orto 2012.
- Terra Roja 2012.
- Palell 2010.
- Dolç d'Orto.

El primer és el que ja havia tastat i el Palell em va agradar força.

Vistes del pati des de la terrassa de la planta superior

Repartides pel pati hi havia diferents paradetes amb sobrassades i d'altres embotits elaborats amb aquest ingredient. A excepció del camaiot, ja havia tastat totes les varietats exposades: la de xocolata (no vaig fer foto, a l'igual que de molts dels plats que vaig tastar i que fins que no em creixin més braços serà complicat de fer en aquests tipus d'esdeveniments), la de cassalla i albercoc (jo he tastat una amb fruits secs, que imagino que serà molt similar... diferent i sorprenent) i la gran reserva, que ve a ser una mena de Rolls Royce de les sobrassades. És complicat per mi definir el sabor i la textura d'aquesta, però el que puc dir sense por d'equivocar-me és que està de puta mare...




Altres estances de la casa amb decoració sobrassadil

I un cop fets els parlaments de rigor i de presentació dels productes i del seu elaborador, ja es va donar el tret de sortida per encetar la Felipa i portar-la desmembrada a cada una de les parades per preparar-la i poder degustar en les seves diferents preparacions.



Per mi, la millor preparació va ser la de Maria Salinas, xef del restaurant de l'hotel Brondo Architect de Palma de Mallorca. i que va consistir amb un frit de l'hort amb bocins de Felipa. De les meves estades a Ses Illes, havia tastat de diferents i cap m'havia agradat tant. Amb una gran varietat de verdures tallades ben petites (bròquil, pastanaga, carbassó, pebrot, ...), patates (que fregia a part i després barrejava amb les verdures), brins de fonoll i bocins de Felipa només escalfada amb tot el conjunt en l'últim minut.  


Frit de l'hort

Tota la resta de preparacions que ens van donar a tastar, tenien com fil conductor la sobrassada. Alguns dels plats van ser un molt bon arròs amb gorgonzola i sobrassada (jo vaig fer fa unes setmanes un plat similar, que poder veure aquí), unes croquetes i unes empanades de sobrassada, una focaccia, una fondue de boles de sobrassada per sucar en formatge, xocolata o una mena de melmelada de taronja, o unes patates braves en les quals la salsa estava preparada amb sobrassada... A més, la Felipa es podia degustar crua o bé amb unes llenques de pa amb tomàquet...

Braves amb salsa de sobrassada

En resum: una veritable festa amb una organització perfecte i tot un festival de sabors amb els que varen obsequiar a la gent del gremi, periodistes, blocaires, gastrònoms, i gent del bon llantar.

Moltes gràcies Xesc i Jaume per la diada que ens vau fer passar.

{ 6 comentarios... read them below or Comment }

  1. Un bon reportatge i pel que veig un "marco incmparable".

    No soc un gran consumidor de sobrassada i de fet només l'utilitzo per fer aquell pastís salat i fred amb poma, sobrassada i algun formatge tipus brie que vaig aprendre en un curs amb l'Adelf. i la porció que em vas portar aquell dia la vaig utilitzar per això i per algun esmorzar més... I era realment MOLT bona!!.

    Vaal molt la pena la feina que fa el Xesc Reina, per revindicar la sobrassada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que el lloc és força maco i fa de bon estar...

      A mi sempre m'ha agradat la sobrassada, però amb les coses que li veus fer a aquest home, és com fer un màster sobrassader.

      La feina d'en Xesc no es limita nomès a les sobrassades. Fa unes coses amb els embotits que són per al·lucinar

      Abraçada!

      Elimina
  2. M'ha agradat aquest desplegament "sobrassadil" Qui hagués gaudit força és el meu home. La sobrassada és dels seus plats preferits, i el frit, i el tombet...

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els noms d'aquests plats són dels que fan salivar per qui ens agrada aquesta mena de cuina... Et faltarien a la llista la coca de trempó i els rubiols... ;-)

      Quines coses tan bones fan a Ses Illes, oi?

      Salutacions!!

      Elimina
  3. Havia vist una foto de la Felipa al mòbil d'algun "colega" blocaire que segurament va compartir amb tu aquesta jornada i em va parlar meravelles d'aquesta sobrassada. No és que sigui un producte d'aquests que no falten a la nevera, però sí que ens agrada molt. De fet segurament el consumim menys del que hauríem. Fa res ens van enviar una des de Mallorca, una cassolana que una companya havia fet per tal que la tastéssim i realment estava espectacular (crec que ja vas veure les fotos al Facebook). Fantàstica jornada. Per provar els seus productes, saps com s'ha de fer?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si que la vaig veure i feia una pinta molt bona...

      Per aconseguir productes d'aquest bon home, el millor seria que contactessis amb els d'Art en Buff, que són els seus distribuïdors, per què et donin un llistat de botigues a on poder comprar-los. Si no vaig errat, a la Xarcuteria Bosch en tenen (http://www.xarcuteriesbosch.com).

      Si els tastes, ja m'ho diràs. Sembla un altre producte...

      Salutacions!

      Elimina

Amb la tecnologia de Blogger.

Guia 3(o+)aTaula

Guia 3(o+)aTaula
Feu clic per descarregar-la en PDF

Dites a tenir en compte

"No hi ha amor més sincer que l'amor al menjar" - George Bernard Shaw

"L'amor és tan important com el menjar. Però no alimenta" - Gabriel García Márquez

"No ens reunim al voltant de la taula per menjar, sinó per menjar junts" - Plutarco

"Qui rep als seus amics i no presta cap atenció personal al menjar que ha estat preparat, no mereix tenir amics" - Anthelme Brillat-Savarín

"La vida és allò que passa entre els àpats" - Carlos Rolando

Entrades Populars

Arxiu del Blog

La meva llista de blogs

Total de visualitzacions de pàgina:

Traduir

Seguidors

- Copyright © La cuina de Mindundi -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -